vineri, 7 iunie 2013

11 reguli de baza pentru fotografii incepatori

Nu sunt fotograf, nu am pagină de facebook la sectiunea Photography și nici un aparat foarte scump, însă atunci când vrei să faci o poză și sa o postezi ar trebui să ții cont de câteva reguli. Nu orice tantalau care are in mana un aparat Nikon de 1.000 de euro ar putea face cele mai bune poze. Sunt o multime de fotografi (zisi fotografi) care fac poze la nunti chiar foarte proaste si in natura la fel care nu transmit nimic si nu  sugereaza nimic acele fotografii.
1. Regula treimilor.
Regula treimilor este una dintre cele mai cunoscute reguli în fotografie.  Ea este folosită atât de artiștii foto cât și de cei plastici.
Concret ea presupune împărțirea cadrului foto în 9 segmente egale, cu ajutorul a 2 linii verticale și a 2 linii orizontale. Fotografia va ieși mai bine atunci când subiectul nu este plasat direct în mijloc ci este plasat de-a lungul acestor linii sau la intersecția dintre ele.De cele mai multe ori ar trebui să te focusezi pe partea stangă a imaginii deoarece în multe părți ale lumii se citește de la stânga la dreapta. Acest lucru este mult mai atrăgător pentru ochiul privitorului și în același timp este și mai odihnitor, având o mișcare naturală de la stânga spre dreapta.
 2. Adâncime.
Pentru că fotografiile sunt 2D (cele mai multe), trebuie să ne folosim de un truc pentru a face fotografia să pară cât mai reală. Astfel putem crea efectul de adâncime într-o fotografie incluzând obiecte în prim-plan, planul de mijloc şi de fundal.
  3. Orizont drept.
Desi pare destul de evident, am întâlnit și cazuri în care orizontul nu era surprins drept.
Atunci când facem o fotografie e bine să ne fixăm o linie dreaptă. De cele mai multe ori această linie este chiar linia orizontului. 
4. Simplitate.
Simplitatea este o regulă foarte...simplă. Dacă mărești fotografia pentru a capta din apropiere subiectul atunci asigură-te că fundalul nu intră în cadru sau că nimic din fundal nu iese în evidență pentru a cauza distrageri.
Scopul tău este să faci o fotografie simplă, unde accentul cade pe subiect și nimic nu distrage atenția privitorului de la acesta 
 5. Linii călăuzitoare.
Liniile au rolul de a ne duce cu privirea în adâncul fotografiei reușind să atragă atenția spre subiectul principal. De obicei aceste linii au rolul de a scoate în evidență anumite locuri care altfel ar fi rămas neobservare în poză.
Există mai multe tipuri diferite de linii - drepte, diagonala, curbat, zig-zag, radial etc - și fiecare poate fi utilizată pentru a îmbunătăți compoziția foto.
6. Perspectiva.
Uneori o schimbare de perspectivă este tot ce ai nevoie pentru a transforma o fotografie bună într-o fotografie excelentă.
Perspectiva o poti folosi foarte ușor. Doar mișcă-te în stânga, sau în dreapta sau încearcă o fotografie de sus, poate una lăsându-te pe vine. Încearcă să surprinzi un unghi pe care nu oricine îl poate vedea, încearcă să transformi o fotografie banală în ceva nemaivăzut. 
Ați putea investi chiar și într-un obiectiv fisheye, care vă va oferi o perspectivă cu totul nouă asupra obiectelor. 
7. Încadrarea.
Încadrarea în fotografie se face cu ajutorul elementelor naturale. Aici vorbim de aproape orice, de la ramurile de copaci, tufișuri și chiar și uși.
Scopul încadrarii este aceea de a plasa subiectul într-un cadru cât mai natural. Asigurați-vă că focus-ul este pe subiect și elementele ajutătoare se regăsesc în adâncime.  
  8. Simetria.
Uneori trebuie să uiți de regula treimilor și să îți pui focus-ul direct pe mijloc. Unii ar spune că aceste fotografii sunt plictisitoare însă ele pot captura exact ceea ce este nevoie.
Simetria merge perfect cu peisajele și cu flora. Deasemenea merge bine cu orice tip de model și tipar.
9. Elemente de compensare.
Atunci când folosești regula treimilor lași un spațiu gol intr-o parte a cadrului. Acest lucru face să dezechilibreze fotografia.
Sfatul meu este să umplii golul rămas cu un obiect aflat în îndepărtare sau unul de o importanță mai mică.
10. Punctul de observație.
Punctul de observație este deosebit de împortant atunci când faci o poză. El reprezintă viziunea ta ca fotograf și modul în care ai gândit tu fotografia.
Atunci când faci o fotografie nu este obligatoriu să o faci de la nivelul ochilor. O poți face de jos, de sus, de la o înălțime foarte mare sau chiar din spate.
11. Fundalul.
 De cele  mai multe ori fundalul poate strica o fotografie bună. Cum e posibil? Ei bine un fundal prea aglomerat sau unul multicolor pot distrage atenția privitorului de la subiectul care ar fi trebuit să se afle în prim plan.
Este bine ca atunci când vreți să puneți accent pe un anumit obiect sau pe un portret să încadrați subiectul peste un fundal cu o singură culoare predominantă.

  Articol prelucrat de pe http://www.stimulintern.com/2013/05/12-reguli-pentu-fotografii-incepatori.html

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu