duminică, 26 ianuarie 2014

Importanta muzicii

Muzica există în viața oamenilor încă de pe vremea când omenirea era organizată în triburi, și poate chiar și mai demult. Dacă ați văzut vreodata documentare cu triburi care încă mai există în prezent, și încă mai trăiesc aproape la fel ca strămoșii lor de acu sute-mii de ani, ați văzut probabil că obligatoriu fiecare trib avea câte un ritual sau un obicei care presupunea MUZICĂ.
Faptul că muzica este atât de răspândită printre oameni, faptul că muzica a persistat în viața oamenilor atât de mult, mă face să cred că muzica este o componentă de bază în viața noastră, ca oameni. Cum ar fi viața noastră fără niciun pic de muzică? (dar absolut deloc, nicăieri…). Este foarte greu și să-ți imaginezi lumea de azi, fără linii melodice, fără muzică, dar barem să pui în practică așa ceva. Este imposibil ca muzica să lipsească. Dacă ar dispărea toată muzica de pe toate formatele (electronice sau mai vechi), dacă ar dispărea toate instrumentele muzicale și orice lucru care ar putea crea muzică, muzica tot ar exista, tot ar supraviețui. Pentru că oamenii ar începe să cânte.
Abilitatea de a cânta (de a crea muzică) prin propriile corzi vocale, cât și abilitatea de a asculta și a aprecia muzica (prin propriile urechi), subliniază și mai mult cât de legată este muzica de ființa umană. Și nu mă refer aici doar la partea rațională a omului (care ascultă muzică, se relaxează, visează, meditează etc), ci și la partea biologică a lui. Organismul nostru reacționează pozitiv la muzică. Îi place. Cum anume exact îl afectează pe omul biologic muzica, este greu de zis. Eu cred însă că toată această dependență de muzică, este strâns legată de buna funcționare a părții biologice a fiecăruia dintre noi.
Faptul că suntem diferiți, atât rațional, cât și biologic, se reflectă în faptul că avem preferințe muzicale diferite. Un anumit tip de muzică de place mai mult, altul mai puțin, altul deloc. Aceste diferențe pleacă atât din partea rațională (educație în sens larg), cât și din partea biologică (corpurile noastre diferite – cu gene diferite – răspund diferit la tipurile de muzică existene în prezent).
Concluzie.  Muzica este o parte importantă a vieții umane. Atât partea rațională a omului, cât și partea biologică a omului sunt influențate (chiar dependente) de muzică.
sursa:ceicunoi.wordpress.com


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu