sâmbătă, 13 iulie 2013

John Kennedy Toole- Conjuratia Imbecililor

Nu auzisem pana acuma vreo saptamana de John Kennedy Toole. In timp ce faceam o mica ordine la niste carti mai vechi de pe raftul meu, am dat de cartea aceasta. Necitind-o pana acuma si nestiind ca o detin, deoarece a fost achizitionata in 2001 si eu atuncea inca eram puradel am luat-o s-o citesc deoarece m-a atras acest titlu mai deosebit fata de alte titluri  de carti.
In aceasta carte, a marelui Toole, un grasan mustacios Ignatius J.Relly care era un tip inteligent si cultivat dar inacelasi timp si un pic cam nebun ne starneste rasete inca de la primele pagini. Actiunea se petrece prin anii '60 in orasul american New Orelans, cand Ignatius avea varsta de 30 de ani si inca nu-si gasise un loc de munca dar mama lui il impingea spre castigarea banului. Acest personaj care are o viziunea foarte stupida, destramata si ruinata  asupra lumii trece prin mai multe aventuri cu mai multe personaje dubioase. Cele mai importante aventuri le are cu cei de la Levy Pents, cea mai mare companie producatoare de blugi si mai are aventuri cu firma aceea amarata de distribuirea hotdogi-lor. Barbatul, desi e la o varsta matura are un comportament foarte ciudat cu mama lui si ulterior cu cei de la Levy Pants. Autorul urmareste foarte bine evolutia personajului si evident ironizeaza la greu societatea orasului New Orlens si mediile prin care ajunge Ignatius. Finalul naratiunii este chiar unul neasteptat.
Si daca nu stiati, aceasta carte a avut un succes enorm dupa moartea autorului (s-a sinucis la 30 de ani deoarece avea probleme cu bautura si era deprimat.). Acest autor practic si-a scris povestea vietii lui, si culmea plina de umor si satira la adresa societatii . Aceasta carte a luat premiul Pulitzer (1981) , premiu acordat celui mai bun jurnalist. A fost singurul premiu din istoria care s-a dat post mortum. In concluzie, aceasta carte este o capodopera internationala a literaturii universale. Poate peste inca 50 de ani va mai aparea un Toole care sa publice o astfel de carte fantastica si cu un umor atat de deosebit.

Un comentariu:

  1. am citit cartea - superba ; povestea unui inadaptat , o veritabila fresca a societatii din New Orleans , umor , ironie -ingrediente de succes ;

    RăspundețiȘtergere