duminică, 26 mai 2013

"HAU HAU" de MIrcea Dinescu-poemul comunist

Mircea Dinescu este un poet contemporan nascut in 1950 la Slobozia. Primele lui volume publicate au fost "Invocatia nimanui" si "Elegeii de cand eram mai tanar", Poemul "Hau Hau" a fost publicat in volumul "La dispozitia dvs" in anul 1979. In acest poem Dinescu isi exprima opinia desprea realitatea comuista folosind un limbaj codificat ca numai unii oameni citi si educati sa-l poate intelege. Anii '60 si 80' sunt marcati de prezenta cenzurii si de imposibilitatea rostirii libere a propriului punct de vedere. Asa ca Mircea isi exprima opinia cum stie el sa o fac mai bine.
Scriitorii adopta un stil codificat, alusiv, ermetic. In poemul "Hau Hau" atrage atentia de la bun inceput titlul (onomatopee) care sugereaza dezarticularea comunicarii, lipsa de comunicare, ironizarea limbajului de lemn al vremii si chiar un gest de revolta.
Tema centra a poemului este adevarul, personificat aici intr-un bolnav. (la fel ca si in zilele de azi). Diferitele puncte de vedere si consecintele acestora sunt ilustrate prin versurile "pus sub lentile groase- a luat foc/ pus sub lentile slabe- n-a mai fost" .
Adevarul este in viziunea poetului relativ insa mai important decat acest aspect este faptul ca adevarul trebuie sa fie un gest de sinceritate si nu unul formal. Lumea din poezia lui Dinescu este o lume intoarsa pe dos, dezarticulata, absurda ca insasi societatea in care traieste este comunism.
Ce a facut Dinescu in aceasta poezie si nu numai a facut o treaba buna, dar in zilele de azi unde abuzurile conducerii si mizeriile care se fac sunt la ordinea zilei nu prea sunt amintite de scriitori deoarece probabil si ei sunt cumparati.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu